Ikut AiTotYati

23.7.13

RESEPI CHEESEKUT NO BAKE CHEESE CAKE

salam readers

cheesekut atau no bake cheese cake adalah resepi yang tengah in skrg ni. 
jadi malam tadi Ai try buat. meh Ai share resipi. senang banget




yeah inilah bahan-bahannya

Bahan-bahan:
1 peket biskut deluxe creamcrackers
½ tin susu pekat manis- (Ai letak 1/3 sahaja)
250g  creamcheese (Ai guna Philadelphia, ni satu blok tu)
sedikit susu full cream
sedikit Nestum


Cara-cara:

1. Pukul creamcheese hingga kembang.
2. Masukkan 1/3 tin susu pekat. Putar sekejap. Then masukkan sedikit susu segar (pastikan bancuhan tidak terlalu pekat atau cair). Ketepikan.
3. ambil biskut dan celup dalam susu full cream 
(celup untuk bagi air susu serap dalam biskut tapi jangan lembik sangat ye). Then susun dalam loyang. 
4. Bila dah jadi selapis, ratakan creamcheese di atasnya tadi then tabur nestum.
5. Ulang langkah 3 & 4 hingga penuh loyang.
6. tutup dan simpan dalam peti sejuk semalaman.
7. potong dan sedia untuk dihidang. (nak senang potong guna pisau plastik, ala pisau kek tu).


nah gambar-gambar.


yaaa ini sudah siap pukul cream cheese dan masukkan susu full cream dengan susu pekat
yaaa mari susun dalam loyang begini. saje guna aluminium foil senang nak kuarkan nanti. kalau lihat kiri dan kanan tu memang Ai lebihkan aluminium foil tu.


haaa layer by layer. masa ni dah lapisan ketiga tak silap. lepas dah buah creamcheese buh nestum



tadaaa ni dah siap. so cover sume dengan creamcheese

lepas tu Ai tutup le dengan aluminium foil tu dan buh dalam peti sejuk

ok petang ni kalau dah jadi Ai potong. 
sok Ai update gambar ye

*nota; setiap layer menggunakan 16 keping biskut. tadi Ai dapat 5 lapisan. hanya ada extra 4 keping je daripada 1 bungkus biskut tu.

13 comments:

  1. Guna biskut tiger bleh ke? ehehehe...tu je biskut yg ada kat umah (punya malas nk pi kedai beli... keskeskes)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi xpasti la Nina. Mayb nina blh try guna biskut tiger pulak

      Delete
  2. wwahhhh mantop!
    hebak mu. cipta sendiri ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak tak ni tgk kt dlm fb.
      Tryla sonang jo

      Delete
  3. nak try..hehehe,eh kite da follow awk

    ReplyDelete
  4. Salam.. tumpang tanye.. awk gune loyang saiz ape yer . sbb boleh cantik je muat ii letak biskut tu.. please.. teringin sgt nk buat nie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm cik.
      Ai guna loyang yg ada dlm baking oven.
      Ukuran Ai bg later ye sbb berada di luar kwsn.

      Delete
    2. Wslm cik.
      Ai guna loyang yg ada dlm baking oven.
      Ukuran Ai bg later ye sbb berada di luar kwsn.

      Delete
  5. Sedapnyaaa.. esk nk buat untuk jamuann harap2 menjadi lerr hiks. Tq sudi share resepi 😊

    ReplyDelete