Ikut AiTotYati

6.8.14

SELAMAT HARI RAYA 1435H TAHUN 2014

catatan raya tahun ni, takut terlupa:

tahun genap turn raya umah mertua.

25/7/14 (jumaat malam sabtu): gerak balik kg kami berdua (sedaerah je hihi- tak gaduhla balik raya)

26/7/14 (sabtu): sahur dan buka di rumah mertua

27/7/14 (ahad): sahur rumah mertua. buka rumah mak. Ai masak2 raya di rumah mak Ai.

28/7/14 (isnin): raya pertama di rumah mertua. tema baju emerald green  dan tudung sponsored by adik ipar. lepas itu terus beraya ke rumah Nek atun (tiada anak), Nek Limah (kena soalan sentap di sini), Nek Sal (juga kena soalan sentap), Tok Tar (isterinya mendoakan) dan Nek XX (tiada anak). habis beraya di rumah nenek2 trs blk rumah mak Ai (dekat je).

29/7/14 (selasa): bergerak ke rumah embah Ai (ibubapa Mak Ai) di Kampar perak. masak2 di situ dan petangnya bergerak ke rumah Embah Kembek dan Embah Marem serta rumah embah (tempat pertama kali abah n mak Ai berjumpa). lepas dah sudah, malamnya tu Ai terus balik ke rumah mertua.

30/7/14 (Rabu): bergerak ke Lenggong kampung halaman mak mertua Ai (ibu ayah mak mertua Ai). uruskan rumah dan apa2 yg patut. jumpa dengan acu dan acik sekeluarga.

31/7/14 (khamis): beraya di rumah nenek andak dan nenek (x ingat). lps beraya blk ke sabak bernam semula. petangnya tu Ai pergi beraya ke rumah along Ai.

1/8/14 (jumaat): paginya pulang ke melaka kerana rombongan ahli keluarga Ai akan tiba dari sabak bernam, kuantan dan ipoh. Ai jadi host. malamnya masak ayam masak kicap, sayur campur dan ayam goreng.

2/8/14 (sabtu): pagi tu Ai goreng bihun dan bli roti canai. jam 10.15am sepupu dr saujana putra tiba. rombongan kami bertolak ke merlimau untuk hantar rombongan pengantin adik bongsu Ai yg kwen dgn org sana. petangnya lepas majlis semua pulang. sunyi rumah.

3/8/14 (ahad): pengantin baru (adik Ai) datang beraya ke rumah Ai sbelum mereka pulang ke sabah. Ai masak ayam masak selon, udang goreng tempoyak dan tauge tumis. petangnya acik Nab dari bkt gambir dtg beraya.

ok sekian diari raya cukup seminggu.
letih memang letih tapi Ai gembira.

25 syawal ni insyaallah genap 9 tahun Ai dan Jek bernikah.
semoga tahun depan kami beraya berlima.
wah impian.
insyaallah projek akan berlangsung syawal ini.

21.7.14

Mayfair, London Weight Management dan New York Skin Solution ialah ah long alaf baru

Mayfair, London Weight Management dan New York Skin Solution merupakan along alaf baru?

apa Ai?

Along alaf baru.

kenapa Ai cakap macam tu? 
meh Ai kongsi pengalaman Ai berurusan dengan Mayfair, London Weight Management dan New York Skin Solution di Melaka.

terlebih dahulu, nak maklumkan sebelum ini Ai pernah buat facial, weight loss management di salun kecantikan milik orang sama kaum dan juga Fe Marit'z Aeon Ayer keroh. tapi salun2 ini tak cekik darah macam 3 salun ni: Mayfair, London Weight Management dan New York Skin Solution.


mari Ai cerita tentang Mayfair dulu.

Ai pergi ke Mayfair sebab tertarik dengan iklannya dalam pamplet perniagaan yang diedarkan di taman perumahan Ai. stated there rm899 utk 15 sesi begitu (wah murahla kan?). Ai pergi ke Mayfair Melaka pada akhir tahun 2012. tujuannya utk menambah cantik bentuk badan yang flabby flabby tu (tu la manusia kan. asyik tak puas hati j padahal dengan diet herbalife Ai dapat hilangkan 15kg). 

ok kesalahan pertama yang Ai lakukan ialah Ai mengaku ada kredit kad bila staf Mayfair tu tanya. mula2 buat free treatment (free la sangat). memang layanan staff Mayfair tu baik habis la. maklumlah nak pancing kita. tapi kan bila Ai dah habis buat treatment tu, maka mulalah sesi pujuk memujuk. style pujuk memujuk Mayfair ni bukan lembut lembut tapi jenis memaksa. Ai diletakkan dalam satu bilik dan dikelilingi 2 orang 'consultant' dia. at one point Ai setuju utk swipe rm2250 (lebih kurang) utk 20 sesi selepas diterangkan itu ini. tapi..... tapi... bila dah lepas swipe tu, kad kredit Ai tidak dipulangkan. 
masuk lagi sorang consultant pujuk Ai utk upgrade pakej dgn guna alat slim master mcm tu (ok alat ni blh cairkan lemak guna frekuensi tinggi- pernah tgk demonya dlm tv3). so Ai setuju dan tara.... naik jadi rm6550 utk 20 sesi. tapi Ai bagi syarat: ansuran kad kredit maybank utk setahun sahaja dan cib untk 20 tahun. Rawatan tahun 2012 Ai hanya datang 2 kali. tahun 2013 pun Ai hanya datang 2 kali sahaja (sibuk tesis).

dah bayar mahal mahal tapi setahun 2 kali je datang?

iye, sebabnya Ai menyampah, setiap kali nak start sesi asyik nak promote beli itu ini padahal kan Ai dah amik pakej rm6550. sebenarnya pada pendapat Ai, pakej tu tak wujud pun. 'consultant' Mayfair sesedap rasa je mark up harga (ini berlainan dengan pengalaman Ai di Fe Maritz yang memang ada nyatakan harga setiap rawatan dan pakej).

ok dipendekkkan cerita masa birthday Ai bulan April tahun ni orang Mayfair called bagitahu Ai ade dapat promo sempena birthday tapi Ai tak pergi sebab sibuk (read as malas).

Namun pada khamis petang Ai dapat panggilan dari Mayfair (no yang ini tak simpan, no lain Ai save so kalau Mayfair called Ai tak akan angkat). Mayfair beritahu Ai patut datang utk naikkan metabolisme sel; yang ini promosi ramadhan. So Ai pun bersetuju kerana si pemanggil menyatakan rawatan cuma ambil masa 30 minit sahaja (takde guna hot blanket etc atau yg membuatkan Ai lemah).

dan apabila Jumaat minggu lepas, Ai sampai di Mayfair jam 2.45 petang. terus sijemput masuk oleh Yvonne. si Yvonne ni mengaku 'consultant' Ai (padahal ntah bila Ai lantik dia ntah). Yvonne ni ambil timbangan berat Ai. tapi Ai memang dah maintain beratpun. Ai punye penimbang jenama Tanita di rumah lagi canggih (sape amik herbalife tahu la). kemudian kami duduk dalam consultant room Mayfair. seperti yang Ai agak, Yvonne mula jual barang suruh beli itu ini. Yvonne kata kena datang 5 hari berturut-turut utk treatment ni. Ai dah mula panas hati apahal nak main paksa-paksa ni. so bila Yvonne nampak Ai mcm nak marah, dia slow down dan suh Ai masuk buat treatment tu. tapi sambil tu, dia pujuk suruh Ai amik treatment DDP (bila Ai tanya ape benda DDP tu tak reti plak dia menjawabnya cuma yang Ai pasti itu adalah cecair di dalam botol. cecair tu hanya 20ml tapi dijual rm220 sebotol!!) Ai memang taknak amik! tapi dia pujuk. Akhirnya Ai setuju bila dia kata promosi. Ai cakap kalau nak suruh tambah duit memang sorrylah kan. dia amik kad rawatan Ai dan mula tunjuk akan ganti DDP tu dgn ampoule yg lain. so Ai setuju.

so treatment dgn DDP pun dimulakan. treatment ni guna tekanan. cecair dimasukkan dalam picagari tapi takde jarum. picagari diletak atas kulit dan ditekan. habis je rawatan ni kulit Ai berbekas dan gatal. ok lepas dah tamat sekali lagi masuk dalam bilik keciknya tu. masa tu dah jam 5 petang. sesi jual pakej mula lagi.

rawatan Ai yang rm6550 tu baru 4kali Ai attend. jadi maknanya ada 16kali lagi. Tapi bila Ai tak mahu convert pakej tu ke pakej DDP rm9000 Yvone mula tinggi suara. dia mula offer pakej lain pulak.

pakej seterusnya ialah pakej tambah DDP dlm treatment yg sedia ada.  Bila Ai tak setuju untuk amik pakej DDP (15 botol rm2500- murahlah konon sbotol jadi rm166.66 je) tu Yvonne mula paksa Ai untuk bayar 4 botol DDP yang dah diguna (berharga rm880). masa ni Ai dah tahap berang dah. Yvonne Mayfair mula kata Ai salah faham. dia kata mana ada barang free. wah masa tu mmg melampaulah. dahlah mula2 cakap DDP tu free sbb tengah promosi, lps tu sebotol rm210, kemudian 220 kemudian rm166 kalau amik banyak. kau dah kenapa? Dia kata nak panggil manager. Ai kata?

"ini tak masuk akal! you called kata treatment tingkatkan metabolisme sel hanya setengah jam tapi you suruh I try DDP secara free tapi akhirnya bila I tak mahu ambil pakej tu you paksa I bayar?"

habis je cakap mcm tu I terus bangun dan keluar.
Tak menoleh lagi.
terus masuk kereta (kebetulan Ai parked abang singa Ai depan salunnya).

Jadi korang kalau ada hati atau baru nak cuba cuba dengan salun cekik darah ni buang jelah niat tu sebab kalau tak pandai tepis nanti jadi macam Ai.

ini baru cerita Mayfair.
nantikan part 2 untuk new york skin solution plak.

23.6.14

John Legend - All of Me

15.6.14

LEXIS PORT DICKSON : review oleh AiTotYati

Lexis port dickson ni dah lama da dalam senarai Ai.
lama... memang lama...ihihi

taktahu?
ini adalah water chalet (chalet atas air yang berkonsepkan bali gtu).
lepas tu boleh nampak air menerusi lantai kaca yang ada dalam bilik kita. macam gambar kasut atas cermin dalam bilik Ai ni

apa beza dengan Grand Lexis Port Dickson?
Grand Lexis ni ada private pool dalam water chalet tu. klik utk lihat gambar

kebetulan pula bilik Ai mengadap Grand Lexis Port Dickson makanya memang terdengar jeritan kanak2 mandi manda riang hohohoh. Ai dengan Jek pula hanya mampu mandi di swimmping pool Lexis Port Dickson. maklumat lanjut Grand Lexis di http://www.grandlexispd.com/

jadi sempena weekend gateway kami yang very the singkat tu makanya Jek booked Lexis port dickson.
pergi jumaat balik sabtu petang.
balik umah keje Ai tido je. hahaaha. penat main air kot. lama benor tak exercise kat swimming pool. bila jumpa pool jadi jakun jap. muahahah.

berapa bintang nak bagi?

bilik- 5 bintang. gambar 1 gambar 2 gambar 3 gambar 4
breakfast- 4 bintang
swimming pool- 4 bintang (bau klorin kuat sangat. rambut Ai keras kot. kuikui) mau tak keras pi bertafakur dalam air mcm tu lah jadinya.

bab bilik paling best hohohoho
kami dapat bilik Deluxe water chalet. harga? boleh check kat http://www.lexispd.com/Home

banyak gambar dalam instagram.
silalah search dan follow asimp_tot ya. pastikan profile picture anda tu yang Ai ketahui.
syok rasanya dapat melapangkan fikiran sebelum kembali bekerja.

kalau nak pergi PD lagi memang pilih Lexis lah!!!! terbaikkkkk


daaaaaaaaa

p/s: klik link2 yang ada untuk melihat gambar-gambar Ai dan Jek di Lexis Port Dickson ya


8.6.14

PUISI BUAT PENGANTIN

"Alhamdulillah selesai walimatulurus adikku Izah Zaza dgn Izzat Mustafa dan adik iparku Nathirah Ghazali dgn Daniel Zolkapli
Selamat melayari bahtera rumahtangga. Survive the first 5 years and insyaallah you' ll survive the next chapter"

status Ai dalam fb. adik Ai menikah pada sabtu 31/5/14 manakala adik ipar Ai menikah pada 5/6/14. hanya selang 6hari. letih toksah ceritalah. kalau rumah Ai, kami tetap memasak untuk tetamu yang datang sehari sebelum majlis persandingan. 3malam berturut-turut Ai tidur jam 2pagi dan bangun jam 6pagi.

Sempena musim 'mengawan' @ perkahwinan ni Ai tulis puisi khas utk pengantin baru:

Masa belum kahwin
Debaran itu rasanya lain
Tapi bila dah nikah
Hilang semua resah

Bukan saja si dia jadi milikmu
Tapi dua keluarga menjadi satu
Sabar dan tolak ansur amat perlu
Jika tidak boleh haru biru

Kalau dulu suka ikut rasa
Sekarang kena lebih jadi dewasa
Jadi suami jangan suka memaksa
Isteri pula jangan merajuk saja

Keluarga bahagia bkn mudah
Jika tidak solat berjemaah
5 tahun pertama mungkin seksa
Sebab nak kenal baik buruk dia
Yang tidak diketahui kita
Please survive the first 5 years
Insyaallah you'll survive another chapter


Ikhlas,
Yg sedekad jd isteri.