Ikut AiTotYati

22.4.12

PEUGEOT 206 @ NAZA BESTARI @ ABANG SINGA

ini adalah entry khas buat PEUGEOT 206 @ NAZA BESTARI @ abang singa  kesayangan Ai.
16 april yang lepas, genaplah 3 tahun Ai telah bersama dengan abang Singa kesayangan.


road tax and insurance renewal.

2bulan sebelum tu ejen myEg dah emel pada Ai quotation utk abang singa. Ai simpan dulu hinggalah Ai cuti mid sem(7/4-15/4/12) barulah Ai contact ejen tu. summary untuk itu adalah seperti berikut:

NCD: 55% (transfer dr kereta lama. dari thn lps dah 55%).

sum insured: 40k (Ai tawakal je buh ni sbb nk kasi kurang insurans).
errrr yg lain2 dah tak ingat tapi total up sume Ai bayar ialah rm740. dan roadtax kereta sampai keesokan harinya.


servis kereta

11/4/12 Ai hantar ke servis centre peugeot di malim. dah harus nk servis utk 60ribu km tapi mete Ai tak cecah lagi. lebih kurang 57ribu km klu tak silap. oh time ni timing belt nak kena tukar satu set ye. dan total servis campur dengan tukar timing belt ialah RM1149.55



bateri pulak

lepas dah selamat amik kereta tu Ai dan enJekjek terus ke kedai elektronik di area melaka sentral krn enJekjek nak bli brg2 utk bengkel KHnya. lepas dah selamat beli barang. masa nak start kereta tu, abang singa taknak mengaum. tapi lps try 2-3 kali baru mau. apa lagi enjekjek trs drive abang singa ke peugeot centre semula. staff mereka dah nak balik sbb masa tu dah pukul 6.15ptg. terus mekanik check bateri dan mmg bacaan suh replace. ayoyoyo. tapi kami tak tukar di bengkel sbb enJekjek pandai tukar bateri tu. kali pertama tukar masa dec 2010 di kuantan. masa tu duit bonus rm500 habis bayar duit bateri. kat kuantan baterinya mahal iaitu RM455. di melaka ni, gi cari kat kedai yg jual bateri, hanya RM260. so ptg tu enJekjek trs tukarkan. mekanik kata, bateri abang singa ni masih boleh dipakaikan pd Wira.



so bila total up
rm740 + rm1149.55 + RM260 = rm2149.55 hanya utk abang singa kesayangan. bulan ni bukan setakat bulan kelahiran Ai sahaja tapi bulan utk kelahiran semula abang singa kesayangan. (^_^)


starter pulak

lepas abang singa ditukarkan bateri baru, abang singa trs lepak kt garaj umah sbb kami balik kampung. dan kami kembali semula ke melaka pada isnin petang. petang itu enJekjek try start kete takde ape2 masalah. hari selasa Ai ponteng kuliah, rabu pagi lepas subuh Ai trs nak kembali ke tempat menuntut ilmu. tapi nak tau ape jadi?


masa tu dah 45minit Ai pandu abang singa. so Ai decided stop di R&R seremban utk refreshment. lepas dah stop, Ai trs start kereta tapi abang singa langsung taknak mengaum. masa tu teringat semula kata2 mekanik. kalau enjin tak boleh start sewaktu enjin sejuk, itu adalah masalah bateri lemah. tapi kalau enjin tak boleh start waktu panas, itu masalah starter. Ai dah agak panik gak waktu tu sebab Ai ade kelas jam 8pagi. haruslah menggelabah, kan? so Ai call enjekjek, call adek ipar dan suami adek ipar. adek ipar dan suami pun pakai 206 cuma kaler je berbeza. solution? Ai kena tunggu enjin betul2 sejuk baru boleh start semula. maka tak dapatlah Ai pergi ke kelas pd Rabu lepas dan Ai patah balik semula ke melaka terus ke peugeot centre. perghhh masa tu warranty baru je habis pada isnin 16 april tu. tapi service advisor toong adjust. yelah pada Ai salah mereka gak. nape tak check betul2 masa Ai hantar servis tu. pelik btllah. alhamdulillah dapatlah Ai tukar starter tu for free!!! heheh kalau tak macam husband adek ipar dia kena byr rm900++ itupun sebab dah kenal dengan mekanik tu. dia kata, kalau kat peugeot centre lagi mahal.



gitulah ghupa starter kereta Ai. abadikan gambar je.  ni Ai tak amik. gi tinggalkan kat bengkel nun. kalau bawa pulang pun Ai tatau nak buat ape. huhuuhuh
so tunggu lagi 3tahun. standby jelah utk tukar starter tu ye.

kesimpulannya, 
bateri tukar setiap 1 tahun 3 bulan atau lebih 
manakala starter setiap 3 tahun ye. 

sekian, terima kasih.

10 comments:

  1. uiii..bleh tahan jugak dia punyer kos servis yer.. makin lama makin mahal kosnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le pasal. maka berpuasalah si tuan Singa sebab nak bagi sang singa makan. sbb kalau lapar nanti mengaumnye lebih.

      ;D

      Delete
  2. mahal eh, huhu mmg kena standby duitlah untuk next servis kan..

    Singgah dari Lulu-Pages..
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih krn singgah & sudi follow blog ni.

    hihihi dah nak sangat bli kereta ni masa awal2 maka kenalah harung. ngehngeh

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. demi kereta kesayang. gitule.. hihiih

      Delete
  5. jd kesimpulan ok xkereta ni?berbaloi xdgn hara servis mahal ckit?nk tumpang tanye coz baru plan nk amik kete ni.dan manekdai nk cari accessories dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd Ai, mmg berbaloi dgn regenya lah. alah membeli, menang memakai.

      spare part sume cari kt Peugeot centre. aksesori tu ade yg Ai bli online.

      Delete
  6. nk tny apa website utk bli aksesori secare online..nk cari logo peugeot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu Ai beli kt sini http://my206club.blogspot.com/2008/12/206-emblems-for-sale.html

      klu kt fb try search My206Club

      :D

      Delete