Ikut AiTotYati

11.8.10

PANDUAN MEMBELI MESIN BASUH

jeng jeng jeng


memperkenalkan
ahli keluarga harta baru dlm umah kami.
kanankah kirikah?

namanya abang en Sam... mesin basuh SAMSUNG WA91V3

sebelum kita bincangkan harga, macam penjual pula ye. sukacita saya ingin merujuk sebab musabab kami membeli mesin basuh yang baru ini. dan sukacita Ai ingin berkongsi panduan sebelum membeli mesin basuh krn Ai dapati kurangnya blog yang membincangkan hal ini serius la pulak aku ni


sebab yang pertama: mesin basuh lama rosak
sebab yang kedua: komputer board pd mesin basuh lama rosak
sebab ketiga: spare part toshiba ni mahal. anggaran rm300-400. tu baru anggaran sebab tukang repair tu pun tak berani nk kata. yang pasti die kata mmg rm300 ke atas.
sebab keempat: sempena hari raya. boleh terima ke? Ai tak bli langsir baru mahupun perabot baru hehehe


orang kata, habis manis sepah dibuang. tapi mana ade Ai sepah-sepahkan mesin basuh ni. tgk... cuma dipinggirkan je. kehkeh. yg lama harus beri laluan kepada mesin yang baru. sbb paip tu kt situ dan tak boleh ubah-ubah. sama gak lubang utk outlet hose tu dah sedia ade kt situ.

mesin basuh lama adalah model Toshiba muatan atas (top load) 6.5kg. telah dibeli pada  Jun 2005 dan rosak pada Ogos 2010. jangka hayat 5 tahun 2 bulan. sob sob. mesin basuh ni ade sentimentol sentimentel eh sentimental value. apekah nilai itu?


down paymaent a.k.a deposit mesin basuh tu Ai yg bayar dan bulanan Jek yg bayar. kirenye itu adalah harta pertama kami yg dibeli bersama-sama. dengan mesin basuh tu jugaklah Jek selalu suh Ai basuh masa kami bertunang kiranya Cik Toshi Toshi telah memulakan perkhidmatan masa Ai bachelor lagi tau. banyak jasanya. walau dah ade yg baru Ai tetap nk upload foto Cik Toshiba 6.5kg

Cik Toshiba yg baru dipulangkan dari kedai yg anto repair.
tapi kami tak repair pun.

Tub Cik Toshiba ialah plastik.

komputer panel ni le yg rosak. tak boleh tekan lagi dah.
sape yg boleh repairkan?

pandangan depan


mari kita berkenalan dengan abang samseng Encik mesin basuh Samsung pulak ye

memang agak kurang kaler pd mesin basuh Samsung ni. tak meriah macam Cik Toshiba.
now u know why Ai keep calling CIK TOSHI (sbb very kalerful). ENCIK Samsung tak berapa kalerful.

uish ade berlian ke?

tub samsung berbentuk berlian yg membolehkan pakain bersih 120%.
aku tiru ayat cina tu tadi

ni ler dalamnya. stainless steel tub

hensem tak abang Sam kite? (^_^)

meh tengok dekat lagi

haaa nilah dia. muatan 7.0kg model Samsung WA91V3


waranti motor ialah 5tahun.
komputer board 4tahun.
spare part yg lain pun 4tahun

 siap display masa lagi tau. berapa minit yg tinggal.
tadi Ai dah try basuh baju

yeah ini dia

tutup je lid samsung tu, terpapar lagi 42 minit

oh terpapar 41 minit sudah
habis basuh baju je ada lagu panjang giler utk alert kita yg mesin dah tamat membasuh.
tapi lagunye tak cukup kuat.
Cik Toshiba lagi power volumenye.
Cik toshi kan pompuan maka lebih nyaring. 
Cik samsung laki maka lebih cool
cet ayat tak boleh blah

PANDUAN MEMBELI MESIN BASUH

amboi panjangnye intro. ekekekek. mari baca panduan nk bli mesin basuh ye:

panduan 1: tentukan bajet kamu. kebanyakan mesin basuh fully automatic berharga RM500 ke atas. jika bajet kamu RM500 ke bawah boleh beralih kepada mesin basuh semi-automatic ye.


panduan 2: bajet atau duit duit (^_^) tentukan samada nak bli muatan atas (top load) atau front load (muatan depan). jika nak bli front load pastikan ade sekurang-kurangnya RM1700 ke atas. Ai survey tadi elextrolux di Sen Heng yg paling murah. itu pun ade sale harganya RM1799. harga biasa RM2309. oh juga belilah mesin basuh yg punyai tub stainless steel. lebih tahan lama. tapi yg plastik pun lasak gak. Toshiba yg lama tu guna tub plastik je.


panduan 3: tentukan jumlah muatan (load) yg kamu nak. jika kamu berdua macam Ai & Jek sahaja, mesin basuh 6.5kg sudah memadai. tapi Ai bli 7.0 kg sbb Samsung ni ade mode utk blanket. ade 6 mode semuanya. tak perlu anto dobi lagi dah. jika kamu keluarga yg besar bolehlah bli muatan yg lebih besar. dan utk tahan lebih lama boleh bli front load.


panduan 4: tanyakan tentang perkhidmatan selepas jualan (service after sales), spare part mudah ke tak, dan fungsi yg ade pada mesin basuh tu. harga repair dan spare part front load lebih mahal berbanding top load.


panduan 5: fikirkan tentang masa. secara puratanya top load hanya mengambil masa 45 minit-1 jam utk membasuh dan spin berbanding front load yg mengambil masa lebih kurang 1 jam 45 minit- 2 jam. bagi mesin basuh top load, walaupun mesin dah berputar kamu masih boleh campak baju dlm top. front load tak boleh, nanti melimpah lorrr airnye. logical thinking heh

panduan 6: dari segi penjimatan air, oleh kerana Ai dah pakai mesin basuh Toshiba automatik tu selama 5 tahun 2 bulan, biasanya bil  air rumah Ai sekitar RM 8-12 shj. purata seminggu 3 kali basuh baju. orang kata mesin basuh front load lebih jimat air, tapi sbb Ai guna top load pun tak cecah RM15 maka Ai bli sahaja top load.



rasanya itulah yg Ai dapat kongsikan. dan jgn lupa mesti carik byk2 info sebelum beli sesuatu brg. mesti tanya dengan org/rakan/jiran/makcik/pakcik. Ai target nk bli mesin basuh electrolux front load sbb ade sahabat baik Ai telah guna selama 9 tahun. betul tak tipu dan tahan hingga kini. tapi bajet Ai tak cukup. hihihi


oh Ai bli mesin basuh tu di Sen Heng. kenapa Sen Heng? sbb dekat dgn umah, dapat less, dan perkhidmatan selepas jualan  (after sale service) yg bagus. kebetulan Jek member maka dapatlah extended warranty bagi lain2. contohnye mcm komputer board yg rosak mcm toshiba tu. (lupa nk bagi tahu yg kedai kami bli mesin basuh toshiba tu dah bankrap dah. tak wujud dah). lagi satu rahsia ialah kami buat Ezi payment guna kad kredit. order tengahari, brg sampai kul 4 pm tadi. efisien tak?

total tadi ialah:

harga mesin basuh (ahli)  ; RM699
extended warranty, service caj jika rosak, amik brg, labour charge, spare part charge: RM105
processing fee sbb guna kad kredit (kami buat 12 bulan) : RM  25
total :RM 829.00

 so setiap bulan kena bayar rm 69.08 sahaja



oklah tu. 
astro setiap bulan pun RM89.95. 
takkan mesin basuh yg long lasting ni tak boleh nk byr RM69?



selamat membeli mesin basuh!!!!
ucapan tu untuk kamu, Ai dah bli (^_^)

38 comments:

  1. wah...wah...kenalah rajin selalu nie....Selamat Berposa yer Tot...

    ReplyDelete
  2. hai feenaz,

    dah balik dari bei jing ye?

    tot tak ghajin. en Jekjek yg rajin. Tot lipat n kemas je. hubby yg masukkn dlm mesin n sidai kain. ngeee

    selamat berpuasa utk feenaz juga(^_^)

    ReplyDelete
  3. tgh nak cari mesin basuh jugak ni..
    electrolux yang 1799 tu load nya berapa kg?
    mula la rasa macam nak ke sen heng sekarang jugak... hehe

    ReplyDelete
  4. pn syasa,

    electrolux RM1799 tu load 7.0kg.

    skrg Sen Heng mmg tgh buat promotion sempena hari raya.

    yeah sila ke Sen Heng skrg.

    bli jgn tak bli (^_^)

    ReplyDelete
  5. Salam ti.. Lawak baca entry2 ko ni.. Tersenyum2 akak.. Tp best berguna panduan beli barang ni.. Balik ni kena belu barang rumah balik sebab hari tu punya barg dah jual..

    ReplyDelete
  6. wslm kak ita,

    senyum takpe jgn ketawa kuat2 nanti cik abg jeling jeling. tapi ketawa pun ape salahnye kan? awet mude gtu.

    akak blk hujung tahun ni ya?

    takpe bli yg baru mesti lagi best (^_^)

    ReplyDelete
  7. ku mmg menanti2 entry ko yg ade feel dijiwe gtu!
    kim salam en samsung yer.. nnt i datang jupe die wohaa!

    ReplyDelete
  8. hahahha akhirnya kan?

    mood berblogging dah datang ni. eh komen lak entry kera kepala aku tu

    :P

    *abg Sam.... sung kemslm balik :P

    ReplyDelete
  9. kekeke... berpaling tadah pada abg sam ye..kekekek.. takpe sg besar dh ada seng heng..nanti dh dok sabak senang nak membeli..huhuhu.. tp tak tau la..mak aku suka sangat barangan toshiba.. sbb mungkin tahan lama kot..

    ReplyDelete
  10. lieya~ toshiba tahan lama?

    ni mesin ku toshiba tahan 5tahun 2bulan je camno?
    padahal aku n huby je yg dok tekan tekan. huhuhuh

    ReplyDelete
  11. search tajuk...hah jumpa en3 ni...sgt la membantu...tq

    ReplyDelete
  12. pandapolarbear aka Ming,

    mmg Ai buat entry ni utk bantu kwn2 lain. sbb masa Ai nk bli mesin basuh ni pun terpinga-pinga cari panduan

    :D

    ReplyDelete
  13. tq yee..dan update lg ttg yg lain3..dapat juga info..hari ni baru ni nk g beli mesin basuh miss samsung ni..sebab yg lama kena kicknap dgn tuan rumah..haha...Skrg harga dh murah..promotion lh dia ckp RM 599..kat Seng Heng gak.huhu

    ReplyDelete
  14. @nuraimansesama. info dikongsi bersama.

    selamat membeli ye. dah trn harganye ek

    ReplyDelete
  15. panjangnyer story dia.....saya tengah cari mesin basuh....mesin basuh lama Hitachi dah rosak....lama mesin ni berkhidmat....dari mak mertua guna....sampai ke menantu...

    ReplyDelete
  16. msin basuh samsung dah 10 tahun bjasa dh rosak.. susah juga nk cari info psl msin basuh ni.. t.kasih

    ReplyDelete
  17. msin basuh samsung yg dah 10 tahun bjasa dh rosak.. mmg susah nk cari info psl mesin basuh ni... t.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiii lagi lama mesin basuh tu. tu le kite sayangnk buang yg lama tp klu xbli yg baru camne plak nk basuh baju, kan?

      Delete
  18. brape harga mesin basuh samsung yg penerangan kat atas 2

    ReplyDelete
  19. blh sy bertanya,brape harga mesin basuh jenama samsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg saya tau yg sy bli tu je.lain2 kena g kedai cek kot;)

      Delete
  20. thx ye ai 4 info tu...really usefull..

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r welcome. happy to share :D
      slmt bli mesin basuh baru

      Delete
  21. thanks :) kami perlukan lebih banyak blogger yang tulis pasal kemahiran untuk hidup. saya salute anda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2. ilmu yg ade maari dikongsi bersama :D

      Delete
  22. saya dari indonesia sangat senang dengan bacaan ini, terutama artikelnya sangat lengkap dan detail sekali. Terima kasih bestari206. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. gembira dapat membantu :D

      Delete
  23. tq for the tips..i jumped to this page bcoz baru jer mgalami masalah dgn cik Sanyo saye..aduhaii..baru beli 1 tahun & 1 bulan..hayatnye cuma pendek jer..so roughly dah tanya kedai..dorg pon cakap mcm Ai inform, dlm 300lebih..hadoi!! rasanye betolla panel tu rosak..sbb lampu preset jer nyala..nk tekan xboleh..logikla kan..ermmm..

    tengah pertimbangkan nak beli baru ke repair..x igt dh warranty lama mana..if ada warranty free kah spare part tersebut? sape tau? wuhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2. Yg Ai tau klu kt sen heng ms tu jika ada warranty dan rosak, spare part n labour fees mmg free.
      Tp skrg x sure

      Delete
  24. agak2 mesin basuh brand sharp ok x? tengah pening nk cari mesin basuh tuk umah baru nti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak Ai pernah pakai semi auto sharp. Lama gak bertahan

      Delete