Ikut AiTotYati

26.7.09

AYAM PERCIK

memandangkan hari ni mood aku baik dan untuk menghilangkan gian akibat terlalu lama tak memasak (cuti 2minggu mmg cuti betul2- terima kasih tak terhingga buat hubby yg menjaga aku dengan penuh kasih sayang-harus buat entry khas buat hubby) aku memutuskan untuk membuat ayam percik.

ayam percik ini adalah resepi ibu aku dan merupakan hidangan utama ketika hari raya. memang wajib ada!!!

disebabkan mood aku baik maka aku nak kongsi dengan pembaca blog aku (mulia weh) walaupun sepatutnya seorang chef handal tidak akan membocorkan rahsianya.

tanpa membuang masa marilah copy paste resipi ayam percik aku ni dan bolehle surirumahtangga buat( tak kiralah samada kamu bekerjaya atau tidak) . sangat senang weh.

bahan-bahannya
5 btg serai
5 ulas bwg putih
4 ulas bawang merah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering (if takde guna je cili padi 10 biji)

ok sume bahan atas tu hendaklah dikisar lumat dan ditumis sampai naik bau wanginye.

setelah itu, ambil 1/2 ekor ayam(nak potong besar/ kecik sukahati kamu le),
hari tu aku beli sume drumstik je. hehehehe

2 cwn santan pekat, air asam jawa,
sedikit gula dan garam secukup rasa. semua tu masukkan dalam periuk. jika anda diet boleh ganti santan dengan susu tapi tak berapa nak umphh le.


masak hingga kuah tinggal sikit dan dah pekat (tapi pastikan ayam tu jangan masak sangat).


bila dah hampir nak masak tu alihkan ayam untuk dipanggang. nak sedap panggang atas arang.
ayam percik hampir jadi

kami malas jadi masukkan je dalam oven pembakar tapi rasanya ada kurang sikitlah. tiada rasa arang yang menjadi kesukaan aku.

kalau nak masak dalam oven pembakar (aku guna oven elba) suhu tetapkan pada 180 darjah celcius selama 30 minit.
okes tadi ada kuah yang lebih kan? kuah tu kamu masak samapi pekat. nanti boleh wat topping atas ayam percik tu.

itu adalah hasil masakan. sangat mudah dan cepat. selain puashati buat sendiri, resepi ini juga adalah penuh dengan kasih sayang aku pada hubby (itulah rahsia kenapa suami aku membesar dengan sihat weh).

jadi kamu boleh makan dengan inijapanese tomato. itulah namanya. tak payah susah-susah nk masak sayur. makan je dengan nasi putih panas-panas. jangan lupa baca bismillah.

lain kali aku akan kongsi tips supaya surirumah (khas utk pasangn baru kahwin atau baru berjinak-jinak nak memask) supaya dapat menjimatkan masa di dapur tapi dapat buat masakan yang best-best.

2 comments:

  1. weh tak aci... masak la untuk aku sekali.. terliur tu aku tgk.. kalo aku dtg melaka.. jangan lupa masak spesel tok aku resepi ko ni ye.. yum yum..!

    ReplyDelete
  2. rieya,
    aci tak aci. meh ko dtg melaka meh. klu hang habaq awai aku blh je masakkan. tade masalah punyeeeee

    ReplyDelete