ayam percik ini adalah resepi ibu aku dan merupakan hidangan utama ketika hari raya. memang wajib ada!!!
disebabkan mood aku baik maka aku nak kongsi dengan pembaca blog aku (mulia weh) walaupun sepatutnya seorang chef handal tidak akan membocorkan rahsianya.
tanpa membuang masa marilah copy paste resipi ayam percik aku ni dan bolehle surirumahtangga buat( tak kiralah samada kamu bekerjaya atau tidak) . sangat senang weh.
bahan-bahannya
5 btg serai
5 ulas bwg putih
4 ulas bawang merah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering (if takde guna je cili padi 10 biji)
ok sume bahan atas tu hendaklah dikisar lumat dan ditumis sampai naik bau wanginye.
setelah itu, ambil 1/2 ekor ayam(nak potong besar/ kecik sukahati kamu le),
2 cwn santan pekat, air asam jawa,
masak hingga kuah tinggal sikit dan dah pekat (tapi pastikan ayam tu jangan masak sangat).
bila dah hampir nak masak tu alihkan ayam untuk dipanggang. nak sedap panggang atas arang.
kami malas jadi masukkan je dalam oven pembakar tapi rasanya ada kurang sikitlah. tiada rasa arang yang menjadi kesukaan aku.
kalau nak masak dalam oven pembakar (aku guna oven elba) suhu tetapkan pada 180 darjah celcius selama 30 minit.
jadi kamu boleh makan dengan ini
lain kali aku akan kongsi tips supaya surirumah (khas utk pasangn baru kahwin atau baru berjinak-jinak nak memask) supaya dapat menjimatkan masa di dapur tapi dapat buat masakan yang best-best.
weh tak aci... masak la untuk aku sekali.. terliur tu aku tgk.. kalo aku dtg melaka.. jangan lupa masak spesel tok aku resepi ko ni ye.. yum yum..!
ReplyDeleterieya,
ReplyDeleteaci tak aci. meh ko dtg melaka meh. klu hang habaq awai aku blh je masakkan. tade masalah punyeeeee