Ikut AiTotYati

7.8.11

7 RAMADHAN 1432H: Vanilla Cheese Muffins


malam tadi g tengok movie Captain America di MBO.

sblm tu ade 20minit lagi sebelum movie start jam 10mlm. kami pun masuk parkson.
tetiba enJekjek nampak satu loyang tu. tanya loyang pe. Ai btau le tu loyang nak wat muffin.
Ai cakap ke enJekjek kalau nk suh Ai buat muffin silalah belikan ye. owh rege pun just nice RM15.90. so enJekjek pun belikan. hahahha. best best!!
(hasrat nk buat muffins mmg ade tapi malas yaa amat. hihihi. so ini adalah 1st attempt Ai buat muffins)


sudahnye pagi tadi Ai paksa enJekjek Google resepi muffins.
dan bergegaslah kami sekali lagi ke umah pak menakan mencari barang nk buat muffins.mana lagi pak menakan, mydin le...

ok bahan-bahan nk buat muffins



 lepas tu ape buat?


 yaaaa ayak 4 cawan tepung MFM tu dgn 4 sudu besar baking powder. 
ayak macam main salji. hihihiihi





kemudian buh 2cwn gula dan gaulkan. lps tu dlm bekas lain pecahkan 2biji telur gred D (ni saiz kecik), 2 cwn susu segar, 8 sudu besar majerin yg dah dicairkan, 1 sudu besar essen vanila dan 1sudu teh garam. guna whisk dan kacau sampai larut.


lepas tu campurkan segala tepung mepung yg dah digaulkan tu dgn bhn2 cecair tadi. 
kacau sampai dia mesra je. jgn lama2.
 buh dalam acuan, cepat!!!'

isi jangan tak isi.


lepas tu?

hidup tak sempurna tanpa cheese.
apa lagi, parutkan cheddar cheese dan buh dlm adunan tu tadi mcm ni


buh dalam oven suhu 180 darjah celcius selama 20minit je ye. 
jgn lebey2 nanti keras tak best.

panas ooo dlm oven elba tuh


siap sudah......



owh untuk adunan ni Ai dapat hasilkan 22 biji muffins. 
6biji bagi Pn Hajah Eton, 3biji bagi Pn Mala dan bakinya kami makan berdua
(jiran2 lain sume takde blk kg)


sila layan video time lapse yang enJekjek buat ni entitle Vanilla Cheese Muffins

video


selamat makan (^_^)

8 comments:

  1. fuh..ber muffin bagai.. syabas bete..syabbasss.. hihi :D

    ReplyDelete
  2. @PUANSTOBERIkekda pn ape kurangnye. Berkuih lapis tu. Nape ek Blogger bermslh skrg ni? Nk tggl komen kt entry kwn2 tak boleh.taip taip hilang.huhu

    ReplyDelete
  3. salam .. ti best nampak muffin in the making.. gebu2..:)

    ReplyDelete
  4. @nuriLhaaa ni panduan bergambar lagi.
    buat jangan tak buat :P

    ReplyDelete
  5. @kakJuwita Jamaludinyaaa mmg gebu dan enak dimakan begitu saja.
    tapi tak dapat nk lawan akak le. penuh dah blog resepi akak tu dgn pelbagai masakan

    :D

    ReplyDelete