resepi ni Ai tengok Sheila Rusly buat dalam program ketuk ketuk ramadhan. Ai rasa mcm simple je. terus rasa nak try. tapi Ai tak catat pun. cuma ingat je dalam otak dan agak2.hehehehe. kalau nak tengok gambar ada dalam entry ini
ok bahan-bahannya (ini adalah berdasarkan yang Ai masak ye. boleh makan 2- 4 org):
450g mee kuning (senang cite peket kecik- dulu sepeket 500g)
500g daging lembu
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seinci halia
kicap pekat manis ABC ( iklan ade chef zam tu)
2 sudu teh serbuk white pepper
2 sudu besar black pepper -tumbuk
sos cili
sos tomato
minyak masak untuk menumis
sedikit sawi & tauge
garam secukup rasa
sedikit air
cecara:
1. memula sekali perap daging dengan white pepper dan kicap manis sekurang2nya 2jam.
2. Didihkan air utk celur mee kuning tu spy hilang segala minyak dan rasa kapur pd mee. toskan.
3. panaskan kuali. masukkan mee dan 2 sudu besar kicap. kacau n gaul2. tu nak bagi mee tu ade kaler gelap gtu. ketepikan.
4. panaskan minyak. tumiskan bawang2 dan halia.
5. bila dah naik bau, masukkan daging yang telah diperap itu tadi. masukkan black pepper. gaul rata
6. masukkan kicap pekat lagi, sos tomato dan sos cili serta sedikit air.tutup dan biar hingga empuk.
7. bila dah empuk masukkan garam secukup rasa.
8. hidangkan.
nota: klu suka sawi n tauge mentah tak payah masukkan dalam kuah tu. tapi kalau nak masukkan, pastikan dah nak padam api baru masukkan spy sawi n tauge sentiasa segar.
begitulah kisahnye ye. selamat mencuba (^___^)
0 komen terulung:
Post a Comment