resepi asal ialah pandan muffins je tapi Ai buat sukati je sbb takmo banyak sangat lemak.
bajet nk kurus ramadhan ni hahahaha
bahan-bahan:
200 g tepung gandum
120 g gula kastor
1 1/2 tbs baking powder
1 tbs soda bicarbonat
1 tsp garam
100 ml minyak jagung
2 biji telur
200 ml susu segar (resepi asal guna santan)
7 helai daun pandan- klu maleh blend bli je paste pandan tapi bau kurang le. tak pandannnnnn :P
parutan keju cheddar
cecara:
1. ayak tepung, soda n baking powder. buh dalam bekas then buh gula. kacau mesra :D
2.blend pandan dgn susu segar. tapis. amik airnye.
3. campur minyak jagung n telur dalam air pandan bersusu tadi. kacau tapi jgn lelama.
4. buh campuran cecair ke dalam segala jenis bahan kering tadi. kacau asal mesra sudah.
5. sendukkan dalam bekasnye. then buh le keju cheddar yg diparut tu kt atasnya.
6. sebelum mula buat langkah satu tu seeloknya panaskan oven siap2 pd suhu 180 darjah celcius. bakar muffins selama 20minit.
7. makan- tunggu buka jap lagi
mari lihat urutan kadar kenaikan ketinggian muffins.
sorry le d5000 takde so tangkap guna htc sensation je.
ni dah buh dalam oven.
panas ooo sbb Ai biarkan terbuka cover oven tu gegara nk snap foto
panas ooo sbb Ai biarkan terbuka cover oven tu gegara nk snap foto
tengok, muffins semakin menggebu. hehehe
pergh lagi tinggi muffins ni naik
dah dekat2 nk tamat masa memasak ni
baru keluar dari oven. panas panassss.
klu tak pose dah ngap dah. heheheh
disyaki pasal buh cheese atasnye maka jadilah kaler kuning cheese terbakar tu.
klu tak mesti kaler hijau cantek menarik tertarik memang nak makan. heheheh
untuk adunan ni ai dapat hasilkan 9biji muffins
untuk adunan ni ai dapat hasilkan 9biji muffins
selamat mencuba ye (^___^)
Sedap tak? (mesti ko dah rasa kan?) Kalo sedap, nak try lah buat...hehehe
ReplyDeletenmpk sedap....
ReplyDelete@nurzasedappppp. lagi2 aroma pandan tu perghhh. lembut dan gebu :D
ReplyDelete@::FAIZ FARISH::bukan nampak je, rasa pun sedap :D
ReplyDelete