Ikut AiTotYati

7.3.10

HIANBBE part 1: GOODBYE YUYU, KESIAN ZAZA

HIANBBE part 1 bermaksud: Hari Ini Aku Nak Buat Banyak Entry :D
ok mari mula menulis.




tahun lepas masa hubby nak tinggalkan aku di kampung(cuti sekolah bulan 12) sbb dia kena g kursus kayak, hubby belikan aku 2 ekor harmster. sebenarnya harmster tu die nak letak kt bengkel kemahiran hidupnya di sekolah. ikan dah ade, harmster lak. lama-lama bengkel KH dia jadi zoo negara pula (abang ampunkan ayang :P).


oleh kerana itu harmster aku maka aku kena bagi nama. aku bagi nama YUYU & ZAZA. kamu blh lihat dlm gambar. yang cerah besar itu adalah YUYU (jantan). dan gelap kecil comel itu ialah ZAZA(betina). masa beli ni usianya baru 3bulan jika tidak silap.

maka Yuyu & Zaza (lepas ni aku refer sebagai Y&Z. eh bukan Yati&Zaki ye :P) pun aku jaga. tinggalkan kejap bagi adik aku jaga sbb susah nak bawak travel. hehehe terima kasih adik!!!

adik pun ade pelihara pet, encik kura kura yang diberi nama Dolce & Gabbana. (iye syafiq kalau kamu baca entry ini sila kembang kembang hidung :P)
abah mak serta aan pula pelihara ikan. jadi masa aku tinggalkan harmster tu di kampung, anak buah aku si Ika & Ubey tu kata dah buleh jadi macam wonderpets cuma kurang satu haiwan je. ape ntah?


maka membesarlah Y&Z di rumah kami sehingga tamat cuti sekolah. bila sekolah dibuka Y&Z dibawa ke bengkel KH hubby.


ni perangai Yuyu yang suka nak main. lepas tu nak conquer tempat permainan tu sekor sekor (takkan nak cakap sorang sorang? :p)


Yuyu yang kuat makan. harmster akan simpan makanannya dalm mulut. sebab tu pipi harmster kembung. kembung sebab ia simpan makanan.


kamu tengok Yuyu yang jaga tempat permainannya, haram tak bagi Zaza datang dekat.
tamak betul.
Zaza ade kat sebelahnya tayang bontot pada Yuyu sebab Zaza bengang dengan Yuyu.


ini yuyu tengah minum.



tapi Yuyu tak panjang umur. Yuyu dah mati lastweek. hubby tanam kat bawah pokok pisang.
Yuyu mati sebab saluran kencingnya tersumbat. tersumbat kerana digigit oleh Zaza. agaknya Zaza geram sebab Yuyu asyik nak mengawan je.
masa hubby bawa balik Yuyu, berdarah darah kat bontotnye. itu gambar hubby sedang bersihkan Yuyu yang berdarah-darah . so hubby bawak jumpa vet, itulah yg vet kata. Yuyu dapat ubat tapi cuma dapat bagi sekali je. Yuyu mati pada hari sabtu. kesian Yuyu. babai Yuyu. (T-T)




dua foto diatas itu pula ialah Zaza yang pemalu dan asyik kena buli dengan Yuyu.
tapi sekarang Zaza pun macam dah meroyan.
kenapa aku kata dia meroyan?




kalau kamu lihat 2 gambar diatas, nampak tak yg kecik kecik tu. itu adalah anak Y&Z. setakat ini Zaza dah 2kali beranak. yang pertama kali beranak tu anaknye seekor aje. cerita Zaza beranak ada dalam blog hubby aku. klik sini.

dan lastweek selepas Yuyu mati, Zaza beranak. so baby hammie yang baru lahir tu consider anak yatim lah kan? kali ini Zaza beranakkan 3ekor. sangat comel comel. tapi sayang, kesemua anak-anak Y&Z tidak dapat bertahan lama. taktahu kenapa Zaza takmo susukan anak-anak dia. dan Zaza buat perangai, dia tanam anak-anak dia dalam longgokan kulit kayu tu. jenuh hubby korek carik mane die bubuh anak die. tengok2 dah mati dah anak dia. tapi hubby tak buang anak dia. biarkan je di situ. bila tengok lagi dah takde. kami syak Zaza dah makan anak-anak die. now i'm typing this entry ditemani Zaza yg membuta (weh harmster haiwan nokturnal yakni aktif pd waktu mlm- so even hubby takde 3hari 2mlm ni aku rasa ade Zaza temankan :D)

last last aku amik keputusan nak bela haiwan lain jelah.
agak sukar jugaklah nak bela harmster kan?
yang ni tahan lama.
tak susah nak jaga.
cuma kena sediakan pad aje.

:

:

:

:

:

:

:

:

:



jangan mare aaaa.
mouse pad tu aku wat sendiri.
sebab aku asyik buang je klu aku guna kertas A4 biasa.
so aku saje kreatif sikit buh tulisan tu.
aku amik kertas A4 yg recycle. aku lipat 2 and glue kan. hasilnya... taraaaaaaaa..
hahahahahah. tengok, tikus yang ni siap keluarkan kaler yg kalerful lagi :D

4 comments:

  1. y last skali ni sape plak name die??muahaha

    ReplyDelete
  2. hahahaha,

    namanye tikus betina :P

    ReplyDelete
  3. ini di namakan takder keroje.. :P

    ReplyDelete