Ikut AiTotYati

31.8.10

CUCI MATA dengan ASAM PEDAS KEMBUNG & JEMPUT BILIS MONTEL TOT

haish blog Ai ni dah jadi macam blog makan-makan pulak. takpelah bulan pose ni baik tengok makanan daripada bergossip eh? (^_^)

itu makanan berbuka semalam. asam pedas kembang kembung dengan jemput bilis.



oh ikan dah tenggelam. bendi lak timbul


slurrrrpppppppp...


jemput bilis yang mudah dan pantas


close up. yang belah kanan agak2 gelap tu bukan tahi ikan bilis ok.
itu daun kucai yg ala2 nak hangit.



RESEPI JEMPUT BILIS MONTOK MONTEL TOT


bahan-bahan:
segenggam ikan bilis yg telah dibelah
secekak kucai (cekak kecik je ye)
15 sudu besar tepung gandum
sesudu teh garam
1/2 sudu teh ibu roti/yeast mauripan
secawan air
sebiji telur


cara nak buat mudah je:

1. satukan semua bahan kecuali telur. kacau hingga rata.
2. bila semua dah rata barulah masukkan telur. kacau rata lagi.
3. biarkan adunan tu mesra selama 15 minit.
4. goreng secara deep fry.
5. bila dah kaler emas angkat dan toskan.
6.makan panas-panas


resepi ni adalah yg paling selalu dibuat tak kira bulan puasa atau hari biasa sbb sgt senang ok.


selamat mencuba (^_^)

3 comments:

  1. Mesti makan nasi tak cukup sepinggan semalam sbb asam pedas tu power ngeee

    ReplyDelete
  2. bukan sepinggan je YB, 3pinggan

    kehkeh

    ReplyDelete
  3. weh.. kalo nak kasik jemput2 tu rangup sket.. buh la air panas sket..:)

    ReplyDelete