maceh kpd blog jintan manis!!!
yang Ai paparkan di sini adalah setelah bereksperimen sbyk 2kali ye.
Ai mmg suka group kan bhn2 tu spy senang nk tgk mana dkena campur dengan mana n mana nk dikerjakan dulu.
Bahan-bahannya:
bahan A (ayak 2kali bagi halus wokeh)
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 cawan serbuk koko
bahan B (pukul hingga kembang)
3/4 cawan gula
3 biji telur
bahan C(masak hingga cair dan sejukkan-kaedah double boiler).
1/2 cawan mentega
1/2 bar ( 150gram) coklat masakan
bahan D
1 cawan air suam
1/2 cawan natural yogurt ( plain yogurt)
beberapa titik esen vanila
Cara-caranya
1.cairkan bahan C & ayak bahan A. ketepikan.
2. Dengan menggunakan mixer, pukul bahan B.
memula pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula bahan A yang telah siap diayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, plain yogurt serta coklat masakan dan mentega yang telah dicairkan tadi, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan & acuan bulat atau petak ber ukuran 18cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan bakar pada suhu 160 darjah selama 50 minit(Ai guna oven elba, guna api bawah je).
dah masak sejukkan atas redai.
5. untuk hiasan, toppingkan dengan cooking coklat dan hias ikut kreativiti.
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula.
masak guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk.
close up sikit
ni le rupa loyang kek Ai
takde double boiler? Ai pun takde so Ai masak air dalam kuali. then coklat mentega tu sume buh dlm periuk kecil dan masak dlm kuali tu.
selamat mencuba!!!
wa...nampak sodap tu! :-)
ReplyDeletememang sodapppp :D
Deletekejap je licin